27 januari 2022

Champagne is niet zomaar een wijn, en dit is waarom

2 min read
Champagne

Champagne

Champagne, Frankrijk. Het klinkt romantisch, nietwaar? De naam doet meteen denken aan luxe en verwennerij: het lekkerste eten en drinken dat er te koop is. We kennen de naam van deze fabelachtige wijnstreek in Frankrijk grotendeels vanwege de drank champagne. Hoe is het eigenlijk een van de beroemdste wijnen ter wereld geworden? 

Geluk bij een ongeluk

Het begon allemaal met wat bruisende wetenschap die leidde tot een van de grootste (en wellicht beste) ongelukken in de geschiedenis. In 1811 was champagne gewoon druivensap totdat een naamloze wetenschapper suiker en gist toevoegde en de flessen verzegelde zodat ze niet zouden knallen tijdens de gisting. In plaats daarvan ontploften de flessen in zijn geheel en werd het een nog populairdere drank dan voorheen.

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende witte wijn die wordt gemaakt van druiven met dezelfde naam in een specifieke regio in Frankrijk genaamd Champagne. De koolzuur (ook wel het bruisen genoemd) komt van de toevoeging van suiker en gist aan de druivensap. Champagne dankt zijn naam aan de streek in Frankrijk waar hij werd uitgevonden, niet aan de mousserende drank zelf.

Champagne wordt gemaakt van specifieke witte druivenrassen, waaronder Chardonnay, Pinot Noir, en Pinot Meunier. Hoewel andere regio’s in Frankrijk wijn maken die zij champagne of mousseux (bruisend) noemen, is dat het officieel niet omdat het uit een andere streek komt. Maar niets weerhoudt wijnboeren ervan om in andere landen dan Frankrijk “mousserende” witte wijnen te maken als ze dat willen. Italië bijvoorbeeld maakt spumanti, maar kan het alleen geen champagne noemen.

Wanneer drinken we champagne?

Vaak wordt champagne genuttigd om iets te vieren. Dit kunnen verjaardagen, bruiloften, oud en nieuw vieringen of andere feestjes zijn. Door de druk op de fles kan de kurk weggeschoten worden, op die manier ga je letterlijk knallend het nieuwe jaar in. De bubbels worden vrijwel nooit zonder reden gedronken, het moet mijlpalen verzegelen zodat, mits je er niet te veel van drinkt, je deze nooit meer zal vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *