30 november 2021

Simracen is in opkomst

2 min read

De virtuele variant van de racesport is ontzettend hard aan het groeien en de populariteit schiet door het dak. Sinds de doorbraak van Max Verstappen is de populariteit van Formule 1 enorm gestegen en zijn de kijkcijfers flink opgeschroefd. Dit is dan ook een logische verklaring voor het steeds populairder worden van sim racing. Daarnaast brak ook het jonge talent Lando Norris door in de F1 sport, een jongen met een groot bereik op social media die erg geliefd is onder de fans. Ook Lando Norris zit regelmatig in een simulator, dit doet hij terwijl hij dit live aan het streamen is op zijn online social media kanalen. Met name voor de jonge volgers kan dit natuurlijk een enorme stimulans zijn om het sim racen ook eens te proberen.

Virtueel racen met het authentieke racegevoel

Met de huidige technologieën waan je je tegenwoordig een echte coureur in een simulator. Natuurlijk zit er veel verschil in de simulatoren, de een is professioneler dan de ander. Over het algemeen beschikken de simulatoren over een racestoel, racestuur en pedalen. Het visuele effect wordt nagebootst met tv schermen. Sommige simulatoren maken namelijk gebruik van maar liefst 3 schermen. Er hangt 1 scherm recht voor de simulator en er hangen twee schermen aan de zijkanten, waardoor je nog meer het gevoel hebt dat je in een echte Formule 1 auto zit en je ook de omgeving aan de zijkant ziet. 

Verschillen tussen simulatoren

Een van de verschillen zit in de hoeveelheid schermen. Zoals net al genoemd, zijn er professionele simulatoren met 3 beeldschermen. Dit zijn de meest luxe en uitgebreide uitvoeringen. Daarnaast zit er ook verschil in de uitvoering van de racestoel. Zo kan je bij Urban Events bijvoorbeeld een Ultimate Race Simulator huren waarbij je in een Redbull racestoel zit, dit zorgt natuurlijk voor de ultieme driving experience! Naast verschillen in afwerking zitten er ook verschillen in race stuurtjes. Sommige race stuurtjes maken namelijk gebruik van ‘force feedback’, dit betekent dat het stuurt trilt en weerstand geeft als je met hoge snelheden over het asfalt heen vliegt. Zo kan een stuur met een flinke force feedback het huis doen trillen wanneer je een bocht net iets te ruim neemt en een beetje grind hapt. Een combinatie van deze factoren heeft een grote invloed op de uiteindelijke race ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *